Головна
Доступ до публічної інформації
Про технікум
Абітурієнту
Відділення
Адміністрація
Викладачі
Вступна компанія
Навчально-методичне забезпечення
Практика
ЗМІ про технікум
Зворотній зв`язок
Cтудентське самоврядування

    


Знаете ли Вы, что...
Вхід на сайт

Головна » 2016 » Вересень » 16 » 16 вересня – міжнародний день охорони озонового шару
11:17
16 вересня – міжнародний день охорони озонового шару

16 вересня – міжнародний день охорони озонового шару

В 1994 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 16 вересня Міжнародним днем охорони озонового шару. День встановлено на згадку про підписання у 1987 році Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар. У цьому документі були сформульовані конкретні заходи по виведенню з використання найбільш озононебезпечних речовин.

Студенти Херсонському гідрометеорологічному технікумі ОДЕКУ активно долучилися до вивчення проблеми руйнування озонового шару (фото 1).

Озон спостерігається у шарі повітря від земної поверхні до висот близько 70 км, але основна його кількість зосереджена на висоті 20-55 км. Загальний вміст озону в атмосфері коливається від 1 до 6 мм. Цей газ, незважаючи на його надзвичайно малу кількість, відіграє дуже важливу роль у фізичних процесах верхніх шарів атмосфери (стратосфери та мезосфери). Атмосферний озон вважається найбільш важливим енергетичним складником стратосфери. Він поглинає близько 1 % всієї сонячної радіації, що падає на Землю.

Вертикальний і горизонтальний розподіл температури в стратосфері, а також баричне поле, режим вітру і, зокрема, струменеві течії безпосередньо пов'язані з озоном атмосфери.

З погляду екології не менш важливим є те, що озон визначає ультрафіолетовий клімат нашої планети. Він обмежує короткохвильову частину сонячного спектра.

У випадках проникнення цієї радіації до земної поверхні вона пригнічує фотосинтез у рослин, спричиняє опіки шкіри та сітківки ока, руйнує кров'яні тільця і молекули ДНК, сприяє росту злоякісних пухлин тощо.

Причинами зменшення озонового шару є озоноруйнуючі речовини, що потрапляють в атмосферу в результаті діяльності людини. Основні групи ОРР: 

• хлор-, бромвмісні фреони  (використовуються в холодильній техніці та рефрижераторах); 

• галони (використовуються у вогнегасниках); 

• метилбромід (використовується у сільському господарстві); 

• різноманітні розчинники та пестициди.

Надходячи в атмосферу, ОРР повільно підіймаються, досягаючи озонового шару, де під дією ультрафіолетового випромінювання активуються та, реагуючи з озоном, призводять до руйнування озонового шару.

 

Студенти ХГМТ ОДЕКУ підійшли до заходу креативно, прикрасивши навчальний заклад парасольками, які імітували Озоновий шар. Екологи провели інформаційні хвилинки для усіх навчальних груп технікуму, оформили стінгазети. На завершення заходу студенти залишили свої відбитки долоні на плакаті з підписом того, як вони сприятимуть збереженню озонового шару (фото 2,3).

 

 

 

 

Не забувайте, що ви також можете допомогти!

Ваша поведінка споживача — дуже важлива. Завжди віддавайте перевагу товарам з етикетками, на яких зазначено, що вони не завдають шкоди озоновому шару. Це гарантує, що вони не містять небезпечних для озонового шару речовин. 

  Шукайте товари з етикетками, на яких позначено:  

• Не шкідливо для озонового шару; 

• Не містить фреону; 

• Не містить ХФВ.  

 

Станьте друзями озону!

Допоможіть собі, своїм батькам і своїм друзям!

Допоможіть рослинам і тваринам, які, на відміну від людини, не можуть захистити самих себе!

 

(Фото 4)

ЦК екологічних дисциплін (екологічний гурток)


 

 

Переглядів: 565 | Додав: Chezej | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
 
                 
название слайд шоу





Захист Прав Дитини