Головна
Доступ до публічної інформації
Про технікум
Абітурієнту
Відділення
Адміністрація
Викладачі
Вступна компанія
Навчально-методичне забезпечення
Практика
ЗМІ про технікум
Зворотній зв`язок
Cтудентське самоврядування

    


Знаете ли Вы, что...
Вхід на сайт

Головна » 2020 » Березень » 20 » Міжнародний день лісу
13:44
Міжнародний день лісу

Сьогодні, 21 березня, у всьому світі відзначається Міжнародний день лісів або Всесвітній день захисту лісів, який був заснований в 1971 році і з тих пір відзначається щороку. Ініціатором установи даного Дня виступила Європейська конфедерація сільського господарства на 23-й Генеральній Асамблеї в 1971 році, і ця ідея була підтримана Всесвітньої Продовольчої і сільськогосподарської організацією при ООН (ФАО).

Широко відзначається в усьому світі день лісів покликаний продемонструвати важливість лісів для підтримки і захисту людської цивілізації.

Проблема збереження лісу та його багатств варто сьогодні в ряду найважливіших екологічних завдань для всіх країн світу. В останні роки тенденції, пов'язані з «обезлесением» Землі, викликають тривогу не тільки у екологів, а й у всієї міжнародної спільноти.

У зв'язку з цим, основним завданням Міжнародного дня лісу є привернення уваги жителів планети до проблеми збереження лісів, інформування про значимість лісових екосистем, їх справжньому стані, основні заходи їх захисту та відновлення.

 

 

Олешківськй ліс

 

Це улюблене місце відпочинку та збору грибів жителів Херсонщини. Ми відвідуємо наш ліс дуже часто, ще з малечку. Відпочиваємо, милуємося природою, збираємо гриби, проводимо спортивні ігри, туристичні виїзди. На території лісу знаходиться багато місць відпочинку.

А знаєте ви, що цей ліс штучний. Тобто він не сам виріс, його посадили  люди.

Це диво було висаджено на Херсонщині аби зупинити пустелю Олешківські піски, яка, до речі, є найбільшою в Європі. Перші лісові посадки були зроблені ще в 70-80 роках поза минулого століття і призначалися для захисту м. Олешок від постійного насування пісків.

Висаджували сосну кримську і звичайну як невибагливі деревні породи, які можуть миритися з посухою і безплідними пісками. Підростаючі сосни затримували наступ пісків, сприяли формуванню горбистого рельєфу. Пізніше, на рівнинних, більш родючих ґрунтах, що безпосередньо примикали до селища, висаджували і листяні породи, головним чином, білу акацію, а також гледичію, дуб звичайний, клен, осику, з чагарників – барбарис, маклюру та інші породи. Посадка захисного лісу біля Олешок була закінчена в 1894 р.

Для збереження заповідного урочища проводяться лісогосподарські, лісозахисні та протипожежні заходи. В урочищі обладнають спеціальні місця відпочинку, встановлюють «лісові меблі», прокладають стежки. Пошкоджені і вітровальні дерева видаляють санітарними рубками. Для профілактики пожеж влаштовуються мінералізовані смуги, побудована пожежно-хімічна станція, споруджена спостережна вишка. Для боротьби з лісовими шкідниками все ширше застосовують біологічні методи – вивішують штучні гнізда для залучення птахів, завозять лісових санітарів – мурах, використовують біопрепарати.

Олешківський ліс – найважливіший народногосподарський об’єкт, має велике науково-практичне значення. Молоді посадки сосни створені із застосуванням різних способів і агротехніки. На цих дослідних об’єктах вивчають питання зростання, стійкості та продуктивності насаджень, що дуже важливо як для теорії, так і для практики лісорозведення в умовах сухого степу. У лісі є колекційні ділянки – пінетум, на яких зібрані і вивчаються 12 видів різних сосен – гірська, чорна, жовта, китайська, приморська, Ладану, Тенберга, Банкса та інші. У заповідному урочищі виділені 90-річні дерева сосни кримської та звичайної найвищої продуктивності з цінними спадковими властивостями. Вирощені з насіння таких дерев нові ліси відрізняються більш інтенсивним зростанням, підвищеною стійкістю і довговічністю.

 

 

Так нехай Міжнародний день лісу стане приводом для зміни підходу до споживання. Нехай вже з цього року люди стануть звертати увагу на такі «дрібниці», як вказівку на те, що упаковка офісного паперу зроблена з переробленого макулатури, і аналогічні речі. Нехай кожен задумається про те, від чого можна відмовитися на користь збереження природи для нащадків, адже обмежуючи себе в малому можна досягти успіху більше.

У Міжнародний день лісу від душі хотілося б побажати, щоб ліс був другом людини, допомагав йому дихати, любити і насолоджуватися природою. Нехай кожен з нас береже зеленого друга і завжди захищає його.


 
 
 




 

Переглядів: 545 | Додав: Chezej | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
 
                 
название слайд шоу





Захист Прав Дитини